Diarmaid Brophy ArchitectsRefurbishment & Extension in Ranelagh

Refurbishment & Extension in Ranelagh

For the clients, the catalyst for undertaking this project was two-fold. They wanted to upgrade the house - to make it more comfortable and improve its energy efficiency - while maintaining it’s character. They also wanted to add a single-storey extension with a new open-plan kitchen/dining space with a better connection from the house to the garden.

Refurbishment & Extension in Ranelagh
Refurbishment & Extension in Ranelagh
Refurbishment & Extension in Ranelagh
Refurbishment & Extension in Ranelagh
Refurbishment & Extension in Ranelagh
Refurbishment & Extension in Ranelagh
Refurbishment & Extension in Ranelagh
Refurbishment & Extension in Ranelagh
Refurbishment & Extension in Ranelagh
Refurbishment & Extension in Ranelagh

Refurbishment & Extension in Ranelagh

Having lived in the house for a while, the clients were clear from the outset what parts they wished to retain and what needed to change.

The terraced property was is good decorative order with many intact original 1930’s period details. The original layout was also intact with 2 connected reception rooms downstairs and two double bedrooms above. The original two-storey return to the rear contained the main bathroom on the first floor, with the kitchen below. The kitchen was functional, but separate from the dining area, and a single door from the kitchen provided the only access to the south-east facing back garden.

For the clients, the catalyst for undertaking this project was two-fold. They wanted to upgrade the house - to make it more comfortable and improve its energy efficiency - while maintaining it’s character. They also wanted to add a single-storey extension with a new open-plan kitchen/dining space and a better connection to the garden.

The limits for the project were predetermined by the tight site and an ability to undertake the project as Exempted Development. The new extension is the full width of the site and extends into the back garden leaving 25sqm of external space in the back garden.

An important new connection is created into the extension by replacing the window from the back room with a new opening. The opening is lined in lacquered oak and this material appears elsewhere bringing interest and a tactile quality to the new kitchen/dining space - open shelving inserted into the fitted furniture in the dining area, for displaying books and photographs, as well as a new full height glazed pivot door leading to the hallway.

The bespoke kitchen, with it’s dark grey doors, reconstituted stone countertop and coloured glass splashback, provides ample storage space and also conceals a utility area.

Triple-glazed aluminium folding doors installed across the back of the new extension create a bright kitchen/dining area and also allow for a 3m tall by 4m wide clear opening out to the newly landscaped back garden. The same large format floor tiles are used in the kitchen/dining area and on the new patio to reinforce this openness. More natural light enters the new extension through a large frameless glass roof-light positioned over the kitchen. The position of the rooflight also ensures natural light to the back room is maintained via the new enlarged opening.

At part of the refurbishment of the existing house, the ground floor and attic space were insulated, new double glazed alu-clad windows were installed, the bathroom was refitted and a new downstairs toilet was concealed under the stairs. The heating system was upgraded and a new combination boiler was installed, providing instant hot water and allowing for the removal of the existing hot water cylinder and hot press. The house was redecorated throughout.

Completed in 2016
Photography by Richard Hatch, © 2016